19 November 2011

tok haji serban (pulut seri kaya)




Bahan-bahan:

:lapisan bawah:
500gm beras pulut
3/4 cawan santan cair
2 sudu kecil garam
1. Campurkan beras pulut, santan dan garam untuk dikukus dlm loyang 10x10x2 sehingga masak selama 30 minit
:lapisan atas:
12 biji telur gred A
200ml santan
1 sudu kecil garam
2 keping gula melaka (saiz sederhana)
- kalau nak manis lagi blh tambah gula melaka :)

Cara-cara:

 Sementara itu,racip gula melaka dan dicampur dgn 200ml santan pekat (blender)

2. Lepas itu, masukkan dlm mangkuk bhn yg diblender diikuti oleh telur, garam dan sedikit pewarna kuning. Kacau sebati dan tapis dlm penapis.

Keluarkan pulut dari pengukus. Curahkan adunan lapisan atas ke atas pulut tadi.

Kukus lagi selama 45 minit.

Selamat mencuba ,..,!!!

1 comment: